#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
I Lager
Art.Nr.#: 9554
I många delar av Sydamerika gör man örtte från växten yerba mate. Sedan länge nationaldryck i Uruguay, Paraguay och Argentina, har mate på senare tid även blivit allt populärare i Europa. Örtig, nästan söt smak, med en lätt rökighet. Yerba mate är inte släkt med teplantan som man gör "vanligt te" av, men innehåller också såväl koffein som teobromin och teofyllin, som alla verkar uppiggande. Vårt yerba mate är odlat i Brasilien.
Långt innan europeerna kom till Sydamerika, gjorde guarani-folket örtte från bladen av plantan yerba mate i Paraguay, där den växer vilt. Allt eftersom efterfrågan ökade, blev det en ekonomiskt allt viktigare gröda. När jesuiterna såg den kommersiella potentialen i mitten av 1600-talet, började man med odlingar i Argentina, och bruket fick ett ytterligare uppsving. Numera är Brasilien den största producenten av mate.
Traditionellt dricker man det ur en urgröpt gurkfrukt, kalebass. Man fyller den till hälften eller t.o.m. tre fjärdedelar med blad, och häller sedan vatten som är 70-85°C. När man ska dricka, knuffas bladen försiktigt åt sidan med bombilla, en sorts sugrör med sil i nedre änden. Man ska inte röra om bland bladen, då det är större riska att de små hålen i silen täpps igen. Dricker man på det traditionella sättet, är det bra om det hinner svalna något, eftersom det annars är lätt att bränna sig när man dricker ur en bombilla.
En och annan sydamerikansk fotbollsspelare har setts dricka mate ur det speciella dryckeskärlet "bombilla" före match.... Det är ett populärt val för den som letar efter en naturlig boost av energi. Njut av en kopp mate när du behöver en extra kick under dagen!
Ekologiskt | Ja |
---|---|
Ekologiskt bas-te | Ja |
Art.Nr. | 9554 |
Ingredienser | Yerba mate från kontrollerad ekologisk odling. |
Dosering | 4 gram(ca 2 tsk) / 2dl |
Vattentemperatur | 80 grader |
Tid | 2 minuter |
Tips | Bryggs flera gånger på samma blad. |
Ursprung | Brasilien |