Chai - den kryddiga traditionen

Det är händigt med ett chai som finns färdigt att brygga, du hittar dem här, även om inte alla har chai i namnet. Vill du göra från grunden finns tips längre ned.

 
 
Frakt 59:-. Du har <em style='color:#000000'><span class="price">800,00 kr</span></em> kvar till fri frakt! Vi packar och skickar alla vardagar.
Visa som Rutnät Lista

12 Varor

Sortera
Per sida
Visa som Rutnät Lista

12 Varor

Sortera
Per sida

Det här är masala chai

I Indien har man en tradition av att blanda te med kryddor. Det kallar man "Masala Chai", som helt enkelt betyder "Kryddat te". Här i väst tyckte vi att det var ett lite för långt uttryck, så vi kortade ned det till chai som ju endast betyder ... te! De finns inte ett exakt recept för chai, och varje region och familj har sina egna preferenser. Man kan ta lite som man vill, typiska inslag är kanel, kardemumma och ingefära.

Att göra sitt eget chai med alla kryddor är ju en härlig upplevelse. Så här kan du göra ditt eget chai från grunden:

 

Du behöver

  • En kanelstång
  • 1 tsk kardemumma kärnor
  • 2 cm färsk ingefära
  • 5 kryddnejlikor
  • 5-10 svartpepparkorn
  • 1 lite torkad chili
  • 1 msk assam-te
  • 5 dl mjölk, valfri sort
  • Ev lite honung

 

Gör så här:

  • Krossa kanelstången lätt
  • Krossa grovt kardemumma, nejlikor, peppar och chili i en mortel.
  • Skiva ingefäran i tunna skivor.
  • Rosta kryddorna 2 minuter i en kastrull på medelhög värme
  • Tillsätt 1 dl vatten och låt skuda ett par minuter (tillsätt mer vatten om det kokar torrt.)
  • Tillsätt ytterligare 1-2 dl vatten och koka upp.
  • Tillsätt tebladen, och låt dra 5 minuter.
  • Häll i mjölken och värm försiktigt, utan att det kokar (eller blir skinn)
  • Sila upp i koppar, söta eventuellt med honung