Jasmin-te - en populär klassiker

Jasmin-te är en riktig klassiker i tevärlden. Som så många andra sorter kommer den ursprungligen från Kina. Den är fortfarande populärt där, inte minst som måltidsdryck, men dricks sedan länge i hela världen. Smaken kommer från jasminblommor, som ger både underbar doften och en subtil smak. 

Frakt 59:-. Du har <em style='color:#000000'><span class="price">800,00 kr</span></em> kvar till fri frakt! Beställ senast 18:e för leverans innan jul.
Visa som Rutnät Lista

7 Varor

Sortera
Per sida
Visa som Rutnät Lista

7 Varor

Sortera
Per sida

Jasmin-te är en riktig klassiker i tevärlden. Som så många andra sorter kommer den ursprungligen från Kina. Den är fortfarande populärt där, inte minst som måltidsdryck, men dricks sedan länge i hela världen. Smaken kommer från jasminblommor, som ger både underbar doften och en subtil smak.

 

Hur tillverkas jasmin-te?

Tillverkningen av jasmin-te är en konst som kräver precision och tålamod. Oftast använder man grönt te som bas, och det skördas normalt på våren, som sedan förvaras svalt tills jasminen blommar. På sommaren plockas jasminblommor tidigt på morgonen när de är i full blom. Dessa blommor används sedan för att aromatisera tebladen. De färska blommorna blandas i i teet, som under ett antal timmar i ett slutet kärl tar över smaken från blommorna. Blommorna avlägsnas, och processen upprepas så många gånger som behövs för att få rätt smak. För få gånger, så blir smaken för svag. Men eftersom jasminblommorna även tillför fukt, kan man inte heller upprepa för många gånger, eftersom teet annars riskerar att bli fuktskadat.

 

Måltidsdryck och kvälls-te

Jasmin-te sägs kunna lindra stress och främja avslappning, vilket gör det till en perfekt dryck att njuta av efter en lång dag. Många människor uppskattar också den uppfriskande doften av jasmin-te, vilket gör det till en populär avkopplande dryck på kvällen. I Kina är jasmin-te vanligt som måltidsdryck. Rent grönt te kan förlora sig bland lite krafigare maträtter, och kanske kan kännas lite tunnt. Jasmin-te erbjuder ett bredare smakspektrum, som gör att det tillför något mer till upplevelsen.

 

Bästa sättet att brygga jasmin-te

Många jasmin-teer kan man brygga direkt i kanna eller glas. Då lägger man det fritt, och häller på 80-gradigt vatten. Efter 2-3 minuter kan man servera, och man fyller på med mera vatten allt eftersom. Du får prova dig fram vilka sorter det fungerar med, men de flesta blir inte speciellt bittra, så länge vattnet inte är varmare än 80­°C. Jasmin-te rullat till små kulor är även väldigt vackert att servera som de är i ett högt dricksglas, då man kan se hur bladen långsamt vecklar ut sig.