Fruktiga tesorter

Kryddigt!

Bäriga tesorter

Blommigt

Olika Earl Grey

Teguiden - hitta ditt favorit-te efter smak

Te har en enorm variation när det kommer till smak. Här har vi ordnat teerna utifrån smak, så att du lättare ska kunna hitta din favorit. Att smaksätta te är inte något trivial sak. För att smaken ska bli perfekt, måste man hitta rätt balans mellan te och smaksättning. Är smaksättningen för intensiv, blir det bara saft av det hela.

Kan en “fin” tebutik syssla med smaksatta teer? Om man säger så här; experimenterande kejsare under kinesiska Qing-dynastin gillade att prova fram nya sorter, och dög det till dem… Härifrån finns klassiker som jasminte (smaksätts med jasminblommor, som sedan avlägsnas) eller rosente, som alltså smaksätts med rosblad.

Olika citrusfrukter är populära som smaksättare, då de naturligt ger en intensiv smak. I Yunnan-provinsen finns en tradition av att fylla urgröpta småcitrus med te som får fermentera. Det ger teet en mild citrussmak. Olja från skal av citron, lime och apelsin är relativt enkelt att utvinna, och ingår sedan länge bland standardsorterna hos välsorterade tebutiker. En annan citrusfrukt, bergamott, är det som ger den karaktärisktiska smaken hos Earl Grey. Det är så vanligt, att när bergamott används inom parfym-industrin, tycker många att det “doftar te”. Numera används förutom bergamott även andra citrusfrukter till Earl Grey.

Genom att framställa aromämnen är det bara fantasin som sätter gränserna för vilka smaker som går att framställa här. Ofta försöker man efterlikna smaker som kan vara svåra att framställa på naturlig väg. Oljan som man framställer från t.ex. citron innehåller väldigt mycket smak. Någon motsvarande olja går inte att framställa ur jordgubbar. Ska man göra naturlig jordgubbsarom, måste man koka ner enorma mängder jordgubbar för att extrahera lite, lite smak. Man brukar tala om skillnad i intensitet på 1000 gånger eller mer!

På 1970-talet kom man på hur man skulle kunna smaksätta te med framställda aromer, och då exploderade marknaden för smaksatta teer. Den tidens sorter som jordgubbste och rabarber-grädd är fortfarande populära och upptäcks av nya generationer tedrickare.

En klassisk smak, om man man kalla det så, är chai. I Indien har man en lång tradition av att krydda sitt te med kardemumma, ingefära, peppar och andra kryddor. Det kallar man Masala Chai  som betyder “kryddat te”. Det är lite som “mammas köttbullar”, med lokala recept, som förstås alla är världens godaste! Masala Chai är lite för långt för oss att säga, så vi kortar ner det till bara chai, dvs te. För den som inte kan eller vill göra sitt chai själv, finns det många härliga kryddiga varianter att välja bland. Med eller utan mjölk, med eller utan någon sötning.

En annan klassiker är mint-te. Den här fantastiska traditionen lever speciellt starkt i Marocko. Där betyder te alltid mint-te. Det är grönt te – normalt gunpowder – som man brygger tillsammans med färska blad av mynta. Serveras med inte så lite socker, blir det en frisk och söt dryck som passar bra att dricka i sommarvärmen.

Så finns alla andra varianter, förstås, så för att nämna några….

Fruktiga: Här finns massor att välja på, som mango, kvitten eller mango. Här finns även citron-ingefära, balanserar den friskt-fruktiga citronen (eller ibland lime) med den jordnära och kraftiga ingefärssmaken.

Bäriga smaker; hallon eller körsbär.

Tropiska smaker, som Calypso

Smak av skog – jo då, vi har ju S:t Olav som vi smaksätter med bl.a. granbarr och enbär. Det är verkligen något annorlunda, och passar perfekt på utflykten.

Missa inte att ibland varva med ett rent te emellanåt, för där finns också mycket att upptäcka.

 
 
 

Populäraste Just Nu

Frakt 59:-. Du har <em style='color:#000000'><span class="price">800,00 kr</span></em> kvar till fri frakt! Beställ senast 18:e för leverans innan jul.
Visa som Rutnät Lista

78 Varor

Sortera
Per sida
Visa som Rutnät Lista

78 Varor

Sortera
Per sida