#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
Rooibos är den perfekta drycken på kvällen, skönt värmande och koffeinfritt. Kolla in våra röda teer här, och läs mer om rooibos längst ned på sidan.
BÄSTA silen för
rooibos
I Sydafrika har man länge varit övertygad om rooibos hälsoeffekter. År 2009 kom svensk forskning som visar att både grönt te och rooibos har en blodtryckssänkande effekt. Här kan du hitta Ingrid Perssons doktorsavhandling för att läsa vidare. Förenklat kan man säga att både rooibos och grönt te verkar ACE-hämmande på samma sätt som blodtryckssänkande medicin. Givetvis ska du tala med din läkare innan du ändrar eventuell medicinering.
Rooibos kallas ibland rött te, och har druckits sedan århundraden i Sydafrika. Det har egentligen inget med "vanligt te" att göra, utan görs av en annan växt, som lokalt kallas red bush. Det botaniska namnet är aspalathus linearis, och har odlats kommersiellt sedan början av 1900-talet. Eftersom det till skillnad från svart och grönt te är helt koffeinfritt, passar det bra på kvällen.
Processen som ger den karaktärisktiska tegelröda färgen uppfanns i början av 1900-talet, inspirerat från tillverkning av svart te. Grönt rooiboste görs av samma blad, men man låter inte bladen oxidera. Både blad och dryck är ljusare, och smaken är mycket lättare.
All rooibos kommer från Sydafrika. "Rooibos"/"Red Bush" är sedan juni 2021 en skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Det betyder att man inom EU inte får kalla vad som helst för rooibos, utan endast blad m.m. från plantan aspalathus linearis som odlats i vissa regioner i Sydafrika. Det är ju väldigt bra, för då är det ingen risk för sammanblandning med något annat.
Det är ju så enkelt att brygga roooibos eftersom det är så förlåtande och aldrig blir bittert! Det beror även på att det inte innehåller koffein, som har en bitter smak.
Låt gärna ditt rooibos dra länge. Det blir bara bättre om det får dra rejält länge. Normalt brygger man en omgång på bladen, och kastar/komposterar dem sedan. Du kanske vill använda en tätare sil än vanligt, eftersom det är ganska smuligt.