Rooibos är naturligt koffeinfritt – kallas även rött te

Rooibos är den perfekta drycken på kvällen, skönt värmande och koffeinfritt. Rooibos tillverkas av en buske som endast växer i södra Afrika, och har egentligen ingenting att göra med tebusken. Det latinska namnet är aspalathus linearis. Tillverkningen sker numera genom att bladen hackas fint, och får sedan oxidera. Under processen ändras färgen till djupt orange-röd. Rooibos brukar naturligt nog även kallas ”rött te”. Det finns även grön rooibos, som påminner om grönt te. Det är det äldre sättet att dricka rooibos på, då bladen fortfarande är ooxiderade. Redan 1772 beskrev Linné-lärjungen Carl Peter Thunberg bruket att dricka rooibos.

Brygg rooibos med kokande vatten och låt det dra länge, fem minuter eller längre. Det saknar bitterämnen, och tål därför lång bryggning. Eftersom det är ganska smuligt, kan du behöva en fin sil (eller tepåsar som du fyller själv), så slipper du sila med tänderna.

Visa som Rutnät Lista

17 Varor

Sortera
Per sida
Visa som Rutnät Lista

17 Varor

Sortera
Per sida

Är rooibos nyttigt?

I Sydafrika har man länge varit övertygad om rooibos hälsoeffekter. År 2009 kom svensk forskning som visar att både grönt te och rooibos har en blodtryckssänkande effekt. Här kan du hitta Ingrid Perssons doktorsavhandling för att läsa vidare. Förenklat kan man säga att både rooibos och grönt te verkar ACE-hämmande, på samma sätt som blodtryckssänkande medicin. Givetvis ska du tala med din läkare om innan du ändrar medicinering m.m. 

Vad är egentligen rooibos?

Rooibos kallas ibland rött te, och har druckits sedan århundraden i Sydafrika. Det har egentligen inget med "vanligt te" att göra, utan görs av en annan växt, som lokalt kallas red bush. Det botaniska namnet är aspalathus linearis, och har odlats kommersiellt sedan början av 1900-talet. Eftersom det till skillnad från svart och grönt te är helt koffeinfritt, passar det bra på kvällen.

Processen som ger den karaktärisktiska tegelröda färgen uppfanns i början av 1900-talet, inspirerat från tillverkning av svart te. Grönt rooiboste görs av samma blad, men man låter inte bladen oxidera. Både blad och dryck är ljusare, och smaken är mycket lättare.

Varifrån kommer Rooibos?

All rooibos kommer från Sydafrika. "Rooibos"/"Red Bush" är sedan juni 2021 en skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Det betyder att man inom EU inte får kalla vad som helst för rooibos, utan endast blad m.m. från plantan aspalathus linearis som odlats i vissa regioner i Sydafrika.

Hur brygger man rooibos?

Det är ju så enkelt att brygga roooibos, eftersom det är så förlåtande och aldrig blir bittert! Det beror även på att det inte innehåller koffein, som har en bitter smak.

  • 1-2 tsk rooibos
  • 2,5 dl kokhett vatten
  • Låt dra 5-7 minuter

Låt gärna ditt rooibos dra länge. Det blir bara bättre om det får dra rejält länge. Normalt brygger man en omgång på bladen, och kastar/komposterar dem sedan. Du kanske vill använda en tätare sil än vanligt, eftersom det är ganska smuligt.