Ekologiskt te - naturlig njutning

Letar du också efter te med naturliga smaker? Ekologiskt betyder ett te odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Lokalt innebär det bättre arbetsförhållanden och ökad biologisk mångfald. Utbudet av ekologiska teer är stort, och du kan välja allt från rent vitt te, till kraftigt Earl Grey.

OBS! Sedan 1 januari 2022 gäller nya regler för smaksatta ekologiska teer. Den stora skillnaden är att endast aromer från den namngivna källan/frukten/blomman får användas. Vissa sorter som tidigare var ekologiska kommer inte att klassas som det längre. De finns ändå med här nedan under en period för att du ska kunna hitta dem.

Populäraste Just Nu

Visa som Rutnät Lista

133 artiklar

Sortera
Sida
Per sida
 Burk, S:t Olav® 100 gram
179,00 kr
First Tea Kit - Börja drick te nu!
299,00 kr
Ekologisk pu'er-kaka från Yunnan-provinsen
359,00 kr
Visa som Rutnät Lista

133 artiklar

Sortera
Sida
Per sida

Vad är ekologiskt te?

Vid tillverkning av ekologiskt te får man inte använda kemiska bekämpningsmedel, och inte heller konstgödsel. Inte heller i konventionellt te får det vara kvar gifter i form av bekämpningsmedel. Hur mycket bekämpningsmedel som annars används, beror på de lokala förutsättningarna. Det är generellt enklare att odla ekologiskt på hög höjd, då det är färre svampar och skadeinsekter där.

Ekologiskt te kan vara av alla varianter, grönt te, svart te, vitt te och så vidare.

Kan man vara säker på att det är ekologiskt?

Vi är certifierade, och kontrolleras därför varje år av en oberoende eko-revisor. Då går man t.ex. igenom att produkter är märkta på rätt sätt, att vi inte säljer mer ekologiskt te än vad vi köper. De kontrollerar att våra leverantörer är certifierade på samma sätt som vi, och tar även stickprover för att analyser om det finns spår av bekämpningsmedel finns i produkterna. (Vilket det alltså inte får finnas!)

För att få förpacka och hantera oförpackade ekologiska produkter inom EU, måste man vara certifierad, och man måste märka produkterna med eko-märket. Så finns en obruten kedja av certifierade företag ända tillbaka till producenten. Det finns säkert de som fuskar, men på det hela taget fungerar systemet.

Vad är vitsen med ekologiskt?

Det finns flera fördelar - störst skillnad blir det kanske för de arbetare som slipper hantera starka gifter med tillräcklig skyddsutrustning. Även den biologiska mångfalden mår bättre av ett ekologiskt jordbruk - det är trots allt så jordbruk har fungerat under tusentals år. Avkastningen blir något mindre, vilket medför att priset blir något högre. 

Varför te på lösvikt?

Inte minst ur ett miljöperspektiv kan det vara klokt med lösviktste. Till att börja med har vi resursåtgången, som även påverkar priset. Det går åt mer material och arbetskraft vid tillverkningen. Tepåsarna innehåller även mer luft, vilket ökar transportkostnaderna. Vissa (men inte alla) tepåsar innehåller plast, vilket man kanske vill undvika. När man doserar själv, är det lättare att få sitt te exakt som man vill ha det. När man brygger blir det dessutom bättre kontakt med vattnet om bladen får röra sig fritt, vilket ger en bättre smak.

En annan viktig sak är sortimentet. De stora producenterna kör inte igång en förpackningsmaskin för mindre än några miljoner tepåsar, vilket motsvarar några ton med te. Det gör att utbudet blir begränsat, för det lönar sig inte att producera mindre mängder. Ofta innebär det hela en prispress, som påverkar kvaliteten. Det finns därför ett större urval av tesorter när det gäller lösviktste.