Nya regler - nya smaker
Sedan 1 januari 2022 gäller nya regler för ekologiska produkter inom EU. För tedrickare handlar det om vilka aromer som får användas när man smaksätter te.
Det är inte så enkelt att tolka vad förordningen säger, så här kommer en liten sammanfattning hur det kan påverka dig som kund.
Vad är egentligen ekologisk?
Det är flera saker som gäller för att själva teet ska få kallas ekologisk. Till att börja med måste den odlas utan kemiska bekämpningsmedel. För det andra får man inte använda konstgödsel vid odlingen. När man smaksätter ett te med aromer, så kan det antingen fortsätta att få kallas ekologiskt under vissa förutsättningar. Dessutom måste detta kontrolleras av en oberoende revisor. Även vi kontrolleras varje år, för att se att det vi säljer som ekologiskt verkligen har blivit kontrollerat i steget före oss, och att vi t.ex. inte säljer mer ekologiskt te än vad vi köper.
Nya regler för aromer
Rena ekologiska teer kommer inte att påverkas nämnvärt av de nya reglerna. Dricker du smaksatta tesorter, så kommer det att innebära en del förändringar.
Det har varit lite svårt att kommunicera vad som är "arom", "naturlig arom" och "naturidentisk arom" m.m. Nu gäller det att aromer som används för att smaksätta ekologiskt te måste till 95% komma från den motsvarande/namngivande produkten, resten från andra naturliga källor. T.ex. får man kalla en arom citronarom, även om 5% kommer från apelsin. Däremot så gäller att även om det går att tillverka exakt samma smakämnen på kemisk väg, får sådana aromer inte användas till ekologiska produkter. Däremot måste inte aromen vara 100% ekologisk.
Vad betyder det för Te-Centralens kunder?
Citrusfrukter ger ofta väldigt intensiv arom på ett enkelt sätt. Hit hör förstås apelsin och citron, men även bergamott som ger smak till Earl Grey och dess varianter ingår. Däremot är det knepigare med mango, äpple och päron, då smakstyrkan endast ligger på någon promille av vad citrusfrukter kan ge.
Vissa tesorter som tidigare varit ekologiska, kommer vi alltså inte längre att kunna sälja som ekologiskt te. För vissa tesorter betyder det att vi kommer att sälja dem som "konventionella" dvs icke-ekologiskt även om teet i sig är ekologiskt odlat. För andra sorter betyder det att aromen och därmed smaken kommer att ändras. Vi kommer därför att ändra smakerna på vissa tesorter, medan andra tesorter kommer att klassas om som konventionella.
Bra eller dåligt?
Det är bra att det blir enklare att kommunicera kring teerna. Om vi säljer ett svart te smaksatt med apelsin, kommer det att stå "apelsinarom" i ingrediensförteckningen och inte bara "arom". Samtidigt tycker vi att det är lite olyckligt, för det kommer innebära att en del ekologiska sorter kommer att försvinna och ersättas med konventionella. I värsta fall blir det mindre ekologiskt te på marknaden, istället för mer. Men det får framtiden utvisa.