Allt du undrat om bergamott

Vad är bergamott?

Bergamott är en citrusfrukt (citrus bergamia), som till utseendet påminner om lime. På sina håll används den till juice eller marmelad, men den odlast främst för oljan som finns i skalet. Den odlas speciellt i södra Italien (runt staden Bergamo), men även runt om i världen. Tidigare var bergamott känt som en av ingredienserna i Eau de Cologne, den otroligt framgångsrika parfymen skapad av italienaren Giovanni Maria Farina i Köln 1709. Men för vår del är det förstås te det handlar om.

 

Hur tillverkas bergamott-olja?

Frukterna läggs i en "pelatrice" dvs skalare. Den ser ut som en toppmatad tvättmaskin, och fungerar invändigt som ett enda stort rivjärn när trumman roterar runt. Samtidigt duschas frukterna med vatten, och man får en lösning av olja och vatten. Genom pressning och centrifugering får man en sorts rå olja. Slutligen destilleras oljan för att få bort alla orenheter och den är klar för användning.

En hel del bergamottolja som cirkulerar har blivit utspädd med citronolja, bitterapelsin-olja, eller syntetiska smaker.

 

Vad är Earl Grey?

Earl Grey var ju egentligen en person, eller rättare sagt en titel, som på svenska skulle motsvaras av greve. Det sägs att den andre earlen av Grey på ett eller annat sätt var upphovet till teet Earl Grey. Berättelsen om att han fick te och recept som tack för att han räddade livet på en ung prinsessa i Kanton, den haltar lite. Inte minst som han knappast var i Kina när det skulle ha hänt. Så vad är då Earl Grey te? Det är helt enkelt svart te som smaksatts med den eteriska oljan från bergamott. Det är en så vanlig smaksättning, att många - speciellt i Sverige - misstar bergamott för te-doft.

Smaken i sig beror dels på vilket te man använder som bas, och förstås även på kvalitet och mängd av bergamottolja. Ett par brittiska firmor gör anspråk på att besitta "originalreceptet", men namnet är inte skyddat, och det finns inga föreskrifter som talar om hur man ska göra för att det ska få kallas earl grey.

Numera varierar man ofta smaken genom att blanda bergamottolja med olja från apelsin, citron eller lime. Det finns även grön earl grey, dvs där basen är grönt te, liksom rooibos smaksatt med bergamott.