Glasskanna med teblad på ett träbord, i bakgrunden lime-frukter.

Antioxidanter i te – vad säger forskningen 2025?

Te är (som du kanske vet?) världens populäraste dryck näst vatten, och även i kaffelandet Sverige ökar intresset. Vi får ofta frågor kring te och hälsa, och på senare tid har det också kommit allt mer forskning att luta sig mot.  En faktor är att te innehåller massor med antioxidanter – naturliga ämnen som tros bidra till att skydda kroppens celler mot skador från oxidativ stress. Men vad vet vi egentligen och vad är bara snack? Spelar det någon roll om man dricker te eller inte?

Vad är antioxidanter – och varför bry sig?

Antioxidanter är molekyler som neutraliserar fria radikaler, reaktiva ämnen som kan skada celler, proteiner och DNA. Fria radikaler bildas både naturligt i kroppen och till följd av yttre faktorer som rökning, UV-strålning eller luftföroreningar. Oxidativ stress, alltså när det är för mycket fria radikaler i förhållande till antioxidanter, kopplas till åldrande, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. Kroppen har ett eget försvarssystem, men vi får också i oss antioxidanter via kosten. Och här kommer te in i bilden.

Teets viktigaste antioxidanter

Te innehåller särskilt mycket s.k. polyfenoler, där katekiner (framför allt i grönt te) och theaflaviner (i svart te) dominerar. Några av de mest studerade ämnena är:

  • EGCG (epigallokatekingallat) – mycket förekommande i grönt te och matcha
  • Theaflaviner – bildas under oxidationsprocessen i svart te
  • Flavan-3-oler – gemensamt namn för en grupp av bioaktiva flavonoider 

Vad säger den nyare forskningen?

1. Flavan-3-oler och blodtryck

En systematisk översikt från University of Surrey (2024), baserad på 145 randomiserade, kontrollerade studier, visade att ett dagligt intag av 400–600 mg flavan-3-oler (vilket motsvarar ca 2–4 koppar grönt te) var kopplat till:

  • Sänkning av systoliskt blodtryck med 1,5–2,5 mmHg
  • Förbättrad blodkärlsfunktion (endotelial funktion) med upp till 20 %

Källa: University of Surrey, publicerad 2024,
Länk till artikel


2. Flavonoider och hälsosamt åldrande

En prospektiv studie i The American Journal of Clinical Nutrition (2023) med över 85 000 deltagare över 60 år visade att:

  • De med högst flavonoidintag hade 15 % lägre risk för (ålders)bräcklighet.
  • Samband fanns även med bättre mental och fysisk hälsa
  • Te, bär, citrus och äpplen var de största flavonoidkällorna.

Health.com, 2023. Länk till sammanfattning
 

3. Grönt te och stroke

En japansk kohortstudie - alltså en studie där man följer en eller flera grupper av människor över flera är - från 2023 visade att personer som drack 2–4 koppar grönt te per dag hade:

  • Upp till 24 % lägre risk för stroke
  • Fördelarna sågs särskilt tydligt bland personer över 50
  • Det antas att EGCG spelar en nyckelroll genom att minska inflammation och förbättra blodflödet.

Cleveland Clinic, 2023. Länk till artikel

Hur mycket te behövs?

Effekterna i studier ses oftast vid 2–4 koppar per dag, vilket motsvarar ungefär 400–600 mg flavan-3-oler – beroende på tesort, bryggtid och mängd.

Tips #1: Matcha innehåller upp till 137 gånger mer EGCG än vanligt grönt te (Weiss & Anderton, 2003), eftersom man i praktiken dricker hela bladet. Matcha består ju av malda teblad.

Tips #2: Använd inte hetare vatten en cirka 80°C till grönt te. Antioxidanterna i te är värmekänsligare än de i svart te, dessutom blir grönt te bittert om du brygger i kokande vatten.


Slutsats: Te är ett klokt val – men inte ett mirakel

Forskningen visar att om man dricker te regelbundet kan det ha mätbara positiva effekter på blodtryck, blodkärlens funktion och åldrandeprocesser. Det är förstås ingen ersättning för medicin, men är en del av en balanserad livsstil.

Fördelar med te

  • Rik källa till bioaktiva antioxidanter
  • Lätt att införa som daglig vana
  • Kan bidra till långsiktig hjärt-kärlhälsa och cellskydd

Finns inga nackdelar?

Nja, är man frisk i övrigt är te inte skadligt. Men se upp med extrakt som kan innehålla extrema mängder av olika ämnen - överdrivet intag kan orsaka biverkningar. Vissa antioxidanter kan påverka järnupptaget, så undvik te direkt till måltider om du har järnbrist.