
Is-te: En svalkande klassiker med lång historia
Det verkar som att is-te år efter år blir allt populärare på sommaren, men visste du att det har en lång historia? Det började dyka upp i receptsamlingar och tidningsartiklar i USA i mitten av 1800-talet. Men det stora genombrottet kom vid världsutställningen i St. Louis år 1904.
St. Louis 1904 – Is-te tar världen med storm
Vid världsutställningen, officiellt kallad Louisiana Purchase Exposition, samlades miljontals besökare för att se på nyheter och uppfinningar från hela världen. Sommaren var stekhet, och en brittisk tehandlare vid namn Richard Blechynden skulle sälja in te från sitt plantage på Sri Lanka. Han hade planerat att bjuda besökarna på "vanligt", dvs varmt te. Men värmen gjorde att ingen ville ha något hett i glaset – så för att rädda situationen började Blechynden servera sitt te över is.
Det kalla, uppfriskande teet blev en omedelbar succé. Besökarna älskade det, och snart spred sig konceptet som en löpeld. Det som började som en nödlösning blev en ny dryckestrend, och under de följande årtiondena blev is-te en självklar del av amerikansk dryckeskultur – särskilt i södern, där man än idag älskar sitt sötade sweet tea. Andra varianter av historien menar att det redan var vanligt med is-te i södra USA, och att Blechynden med den vetskapen redan hade planerat att presentera is-te. Oavsett hade den här händelsen en stor inverkan på tekulturen.
Tea punches och kalla tedrycker förr i tiden
Redan långt innan is-te blev populärt fanns det i Europa recept på tea punches – bål baserade på te, ofta med rom eller brandy, socker, citron och kryddor. Puncherna serverades normalt varma eller helt enkelt avsvalnade, eftersom is var dyrt och svårtillgängligt fram till mitten av 1800-talet.
Ordet punch kommer faktiskt från sanskritordet pañc, som betyder fem, eftersom de ursprungliga punch-recepten innehöll fem ingredienser: sprit, socker, citron, vatten och kryddor. Punch kom till Europa via brittiska sjömän och Ostindiska kompaniet på 1600-talet, och te blev snart en vanlig ingrediens.
Och i Kina?
Kina har förstås en lång tradition av te, men det dracks nästan alltid varmt, även på sommaren. Under Tang- och Song-dynastierna (700–1200-talet) förekommer beskrivningar av kalla teinfusioner, ofta för medicinska ändamål. Det handlade dock inte om is-te med isbitar utan snarare om te som fått svalna. Konceptet med ett kylt, uppfriskande glas is-te som vi känner det idag är ett västerländskt påfund, där is och kylningsteknik blev vardagliga inslag under 1800- och 1900-talet.
Att göra is-te hemma – några tips
Det bästa med is-te är att det är enkelt att göra själv, men det finns några saker som är bra att tänka på:
- Välj rätt te: Svart te är klassiskt, men grönt te, vitt te och örtteer fungerar också bra. Prova dig fram för att hitta din favorit. Gärna fruktiga sorter; apelsin, persika och mango brukar fungera bra.
- Brygg dubbelt så starkt: Eftersom isen späder ut drycken är det smart att brygga teet mycket starkare än vanligt.
- Söta när teet är varmt: Om du vill ha socker i. När det svalnat är det för sent, och det blir socker kvar på botten.
- Har du bråttom: Fyll glasen med is och häll teet (helst inte alldeles kokhett) över, klart på en gång.
- Smaksätt: Lägg i citronskivor, passionsfrukt, jordgubbar eller annat gott
Vill du prova ett färdigt te för is-te?
Om du vill ha en färdigblandad te-sort som är perfekt för att göra is-te, rekommenderar vi Amandas Is-te. Det är en fräsch blandning som är speciellt framtagen för att ge en sött fruktig och lätt syrlig smak även när den kyls ner – perfekt för lata sommardagar. Testa själv hur gott och enkelt det är att göra ditt eget is-te hemma!