Matcha är malda teblad - intensiv smak, och mycket koffein.

Ibland säger någon kund i vår butik att de dricker svart te på dagen, men grönt på kvällen "eftersom det inte innehåller koffein". Men hur är det egentligen? Vi reder ut begreppen!

 

Koffein - vad är det?

Koffein är i ren form ett vitt, lättlösligt pulver med en bitter smak. Det verkar centralstimulerande, dvs man blir pigg av det. Det kan även vara vätskedrivande, men även den effekten avtar när man vant sig. För de allra flesta friska människor har koffein positivia effekter. Det finns t.ex. flera studier som tyder på att koffein skyddar mot demens.

 

Vilka teer innehåller koffein?

Bladen från tebusken (camellia sinensis) innehåller koffein i större eller mindre mängd. Mängden koffein kan bero på olika saker, som vilken variant av plantan det är, men även när och vilka blad på plantan som man plockar. En tumregel säger att ju mindre blad, desto mer koffein.
Ett sätt att tänka, är att växten producerar koffein för att skydda sig mot insekter. (Snarare än att hålla oss vakna på jobb och skola...) Ju spädare blad, desto tunnare cellväggar som är lätta för insekten att bita igenom, och desto mer koffein. När bladen blir större med tjockare cellväggare, minskar behovet av skydd, och halten är lägre. Skillnaden mellan svart, grönt, vitt te, oolong osv är i första hand processen efter plockningen, och den påverkar inte koffeinhalten speciellt mycket. Så allt "riktigt" te innehåller koffein.

Vill du ha riktigt mycket koffein, så är matcha ett bra val - se bilden med det knallgröna teet längst upp på sidan. Det är malda teblad som du vispar upp i vatten. Då tar man upp all koffein som finns i bladen.

 

Hur påverkar koffein hjärnan?

Koffein påverkar hjärnan på flera sätt. När koffein konsumeras, absorberas det snabbt i blodomloppet och tränger igenom blod-hjärnbarriären och påverkar hjärnans funktion.

En av de främsta effekterna av koffein på hjärnan är att det blockerar en signalsubstans som kallas adenosin, som finns naturligt i kroppens alla celler. När adenosinnivåerna ökar i hjärnan, blir vi trötta och sömniga. Koffein blockerar adenosinreceptorerna, vilket leder till ökad vakenhet och minskad trötthet.

Koffein kan också öka frisättningen av signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och serotonin, som är viktiga för hjärnans funktion och humörreglering. De substanserna påverkar belöningssystemet och förbättrar humör och fokus.

Men överkonsumtion av koffein kan också ha negativa effekter på hjärnan. Det kan leda till ångest, sömnlöshet, hjärtklappning och ökad irritabilitet. Det kan också minska aptiten och orsaka uttorkning, vilket kan påverka hjärnans prestation. Om du brukar få hjärtklappning, kan det vara en bra idé att se över koffeinintaget.

 

Hur länge stannar koffein i kroppen?

Det är mycket individuellt, och beror på en rad faktorer. För en frisk människa är 5 timmar en typisk tid för att halvera mängden koffein i kroppen efter ett intag på några koppar te, men det är stor skillnad från person till person. För personer med leversjukdom, kan tiden vara mycket högre, och tider uppemot 150 timmar har uppmätts. 

 

Rött te då?

Nja, det man ofta kallar rött te, dvs rooibos, är egentligen ett ört-te. Det kommer alltså från en annan planta (aspalathus linnearis), och den är naturligt koffeinfri.

 

Finns det inte decaf när det gäller te?

Jo, man kan ta bort koffeinet från tebladen i efterhand, och då får man ett närmast koffeinfritt te. Genom att "brygga det" i flytande koldioxid så kan man lösa ut koffeinet. Då försvinner mest koffein, även om det påverkar smaken något. Det går sedan att extrahera koffeinet och återanvända koldioxiden igen.
Vid hemmabruk kan man göra något liknande, eftersom koffein löser sig snabbt även i vatten. Brygg teet ½ minut, häll bort vattnet och låt det sedan brygga längre tid. Då får man inte bort allt koffein, men man minskar halten en hel del.

 

Tein eller koffein?

Men vänta nu, är det koffein eller tein i te? År 1821 lyckades den tyske kemisten Friedlieb Ferdinand Runge isolera koffein i kaffe. Några år senare, 1827 isolerade kemisten M. Oudry en vit substans som han kallade "théine" dvs tein från te. Ytterligare 11 år senar visade två andra kemister att tein och koffein faktiskt var samma ämne. Vi tycker att det var tråkigt att det inte upptäcktes i te tidigare, för då hade det förstås hetat tein istället, men så kan det gå. I vetenskapliga sammanhang säger man därför koffein, oavsett ursprung. För att understryka när koffeinet kommer från te, används ibland fortfarande ordet tein.