Man kan smaksätta rooibos men en mängd olika saker

En gammal nyhet

Trodde du till äventyrs att rooibos (på senare år känt som rött te) är en nymodighet? Redan år 1772 beskrev Linnés lärjunge Carl-Petter Thunberg bruket av rooibos. Han var på väg till Japan, men stannade till i Sydafrika för att lära sig holländska hos kolonisatörerna där. Och det finns inget som tyder på att det var en nyhet då...

Men det har förstås hänt en hel del sedan dess. I början av 1900-talet började man experimentera med att verkligen odla rooibos. Plantan har egentligen inget med tebusken att göra, utan är en växt, aspalathus linearis, som växer vilt i Sydafrika och endast här. Då började man även oxidera skörden, ungefär som när man tillverkar svart te. Ooxiderat rooibos är blekgrönt i torkat tillstånd, men den oxiderade varianten har en tegelröd färg.

Här i väst seglade rooibos upp som "rött te" under 80-talet. Att det är koffeinfritt har varit en stor framgångsfaktor. 

En ny nyhet

Sedan juni 2021 är "Rooibos"/"Red Bush" skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Det betyder att man inte får kalla en produkt för rooibos även om man lyckas odla någon annanstans än i vissa områden i Kapprovinsen i Sydafrika. Än så länge växer den inte någon annanstans, så man kan ju fundera vad skyddet ska vara nödvändigt för. Men det är nämligen en mycket viktig produkt för Sydafrikas ekonomi, och man är orolig att någon annan ska kunna ta över odlingen.

Myror och kräsen planta

Aspalathus linearis, som själva växten alltså heter, växer verkligen bara inom begränsade områden i Sydafrika. Orskaen är symbios med vissa speciella kvävefixerande bakterier. Därför har försök med odling på andra håll inte lyckats hittills. Och skulle man nu lyckas, så får man inte kallla det för rooibos.

Runt 1930 började en läkare, Le Fras Nortier, att intressera sig för rooibos och utföra experiment. Han bad lokalbefolkningen, bland annat sina patienter, om hjälp att samla frön. Fröna är nämligen mycket små, så de är svåra att hitta. De flesta personer kom därför med små, små mängder. Men en kvinna kom med en hel tändsticksask full. Det visade sig att myror (!) samlar frön. Så hon följde myrorna, öppnade stacken och plockade ut fröna! Samtidigt lämnade hon kvar frön så att myrorna hade något att äta. Den här metoden används till viss del även i modern tid.

Är du lite sugen på rooibos, hittar du hela vårt sortiment med många ekologiska rooibos här.