Frakt 59:-. Du har <em style='color:#000000'><span class="price">800,00 kr</span></em> kvar till fri frakt! Vi packar och skickar alla vardagar.

Jade Dong Ding Oolong

8 Reviews Skriv en recension
Ett lätt och blommigt-fruktigt Formosa-oolong. Hårt rullade teblad som odlats på hög höjd. Påminner en hel del om ett ljust Tie Guan Yin.

I Lager

Art.Nr.#: 9132

50 gram
127,00 kr
100 gram
229,00 kr
250 gram
515,00 kr
Lojalitetspoäng Tjäna 100 poäng genom att skriva en recension

Beskrivning / Jade Dong Ding Oolong

I tesammanhang kallas Taiwan fortfarande för sitt gamla namn Formosa. Speciellt är man mycket duktig på att tillverka halv-oxiderade teer, oolong (乌龙).


En av de mest populära sorterna kallas för Dong Ding (冻顶), ungefär "frusen (bergs)topp". Det är endast lätt oxiderat. De hårt rullade bladen har en lätt och blommig-fruktig doft, och ger en ljus brygd och en något fruktig smak.


Speciellt ljusa oolong brukar rullas till små bollar. Då bevaras doften bättre, och bladen går inte heller så lätt sönder. Så här hårt rullade oolong-teer ska du förstås brygga många gånger på samma blad, eftersom de vecklar ut sig allt eftersom. Det är t.o.m. brukligt att kasta bort första korta bryggningen. Det kallar kineserna för "xi cha", dvs tvätta teet. Varje bryggning smakar något olika, och man kan även behöva juster tiden för varje bryggning.

Mer information:

Art.Nr. 9132
Ingredienser Oolong te
Dosering 7 gram/ 2 dl
Vattentemperatur 90-95 grader
Tid 30 sek. första gången, andra gången något kortare, därefter ökande dragtid.
Tips Tag dubbla mängden teblad och brygg helt kort (men förstås flera gånger).
Ursprung Taiwan
Lojalitetspoäng Tjäna 100 poäng genom att skriva en recension

Kundrecensioner

Kvalitet
Prisvärd
Missa inte!
Av S
Tipsades av Te-centralen om detta då jag gillade TGY Celestial Pearls. Fullträff. Tycker det är rätt snarlikt ett TGY - lätt, blommigt och aromatiskt. Trots detta finns djup, lite umami och fyllighet. Det finns flera svårfångade toner i detta te. Bland dessa finns en lätt mineral-artad ton, påminde mig om lätta dofter av fuktigt gräs som jag för länge sedan upplevt på bergskammar i Alperna. Inga oangenäma smaker, ingen beska eller strävhet. Upplevde ett djupt lugn när jag drack detta gong fu.
Rekommenderas att bryggas gong fu av Te-centralen. Jag har även bryggt det västerländskt, 80 grader C med en dragtid på c:a 3 minuter. Vill du ha ett komplext och smakrikt te, lämpligt både för västerländsk bryggning och gong fu, är detta ett ypperligt val. Tveklöst ett av de bästa teerna som jag har druckit.
Kvalitet
Prisvärd
Gott
Av Dag
Gott blommigt men ändå fylligt på något sätt
Kvalitet
Prisvärd
Bra introduktion till oolongte.
Av Elisabeth
Det första oolongte jag smakade. En riktig favorit! Mild smak. Vid andra bryggningen framträder en viss friskhet utan beska.
Kvalitet
Prisvärd
Underbart
Av Eric
Detta är ett mycket gott té, men man måste hålla i tanken att det är ett väldigt ljust oolong, med en viss blomighet som inte kommer att falla alla i smaken. Gillar man däremot ljusa oolong är detta ett utomordentligt val.
Kvalitet
Prisvärd
Milt och mjukt
Av Alexander
Väldigt gott, går att brygga många gånger. Släng dock den första omgången som inte smakar så mycket.
Kvalitet
Prisvärd
Gott.
Av Kenneth
Fick med en liten gratispåse med detta te i min beställning. Ett väldigt gott oolongte. Jag förstår att en del häller bort den första bryggningen då den är ganska smaklös. Teet räcker dock till flera bryggningar. Fyra till fem är inga svårigheter. Minst. Bladen kommer i form av mycket små bollar men efter några bryggningar så vecklas de ut. En tesked fyller sedan nästan hela koppen med blad. Väldigt gott te som sagt. Mjukt och milt utan beska. Helt i min smak.
Kvalitet
Prisvärd
Försvann snabbt
Av Chrix
Detta te hittade dotterns pojkvän.. Sen tog det slut. Han drack första dragningen å jag fick den andra dragningen. Så var båda parter nöjda. Friskt, aromatiskt. Räckte inte riktigt till en tredje dragning.
Kvalitet
Prisvärd
Just så ska det smaka
Av Ingela
Just så ska en bra Oolong smaka! Friskt, grönt och så välgörande för kropp och själ. Och så kan man ju brygga hur många gånger som helst på samma blad nästan... Ett måste i mitt teskåp!

8 Varor

Per sida
Skriv din egen recension
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account