#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
I Lager
Art.Nr.#: 9132
I tesammanhang kallas Taiwan fortfarande för sitt gamla namn Formosa. Speciellt är man mycket duktig på att tillverka halv-oxiderade teer, oolong (乌龙).
En av de mest populära sorterna kallas för Dong Ding (冻顶), ungefär "frusen (bergs)topp". Det är endast lätt oxiderat. De hårt rullade bladen har en lätt och blommig-fruktig doft, och ger en ljus brygd och en något fruktig smak.
Speciellt ljusa oolong brukar rullas till små bollar. Då bevaras doften bättre, och bladen går inte heller så lätt sönder. Så här hårt rullade oolong-teer ska du förstås brygga många gånger på samma blad, eftersom de vecklar ut sig allt eftersom. Det är t.o.m. brukligt att kasta bort första korta bryggningen. Det kallar kineserna för "xi cha", dvs tvätta teet. Varje bryggning smakar något olika, och man kan även behöva juster tiden för varje bryggning.
Art.Nr. | 9132 |
---|---|
Ingredienser | Oolong te |
Dosering | 7 gram/ 2 dl |
Vattentemperatur | 90-95 grader |
Tid | 30 sek. första gången, andra gången något kortare, därefter ökande dragtid. |
Tips | Tag dubbla mängden teblad och brygg helt kort (men förstås flera gånger). |
Ursprung | Taiwan |