Ceylon-te från den tropiska östaten Sri Lanka

Ceylon är det äldre namnet på nationen Sri Lanka, och teerna kallas fortfarande för ceylon-te. Kända för sin aromatiska smak, brukar ceylon-te delas in i tre kategorier: high-grown, mid-grown och low-grown beroende på vilken höjd de växer på. Ju lägre höjd, desto kraftigare te.

Ceylon-te kan avnjutas med en skiva apelsin eller citron, som matchar den naturliga fruktigheten.
Frakt 59:-. Du har <em style='color:#000000'><span class="price">800,00 kr</span></em> kvar till fri frakt! Beställ senast 18:e för leverans innan jul.
Visa som Rutnät Lista

9 Varor

Sortera
Per sida
Visa som Rutnät Lista

9 Varor

Sortera
Per sida

Ceylon - från kaffe till te

Ceylon - som numera heter Sri Lanka - blev med sitt perfekta läge en utmärkt plats för britternas odling av bland annat kaffe och kanel. Den här tropiska ön sydöst om Indien har för många blivit synonymt med te. På 1860-talet började en skotte, James Taylor, att experimentera med att odla te. Det skedde på plantaget Loolecondera, som numera räknas som det första teplantaget på Sri Lanka.

När en svampsjukdom (Hemileia vastatrix) började grasera på ön 1869, sjönk avkastningen på kaffeplantorna allt eftersom, även om plantorna inte dog. Odlarna letade då efter en ersättningsgröda, och väldigt snabbt kunde man ställa om till att odla te istället. Ytterligare skjuts fick hela verksamheten när en viss Thomas Lipton 1890 såg möjligheten att köpa teplantage, för att direkt kunna sälja te i sina butiker i England.

Ceylonte

Med ceylonte menar man fortfarande framför allt svart te från Sri Lanka. Det odlas te på många håll i landet, men det är på de högst belägna centrala delarna som de mest kända tedistrikten finns. Det är Nuwara Eliya, Dimbula och Uva. 

Sri Lanka är en av världens största teexportörer, men drabbades hårt under corona-pandemin. Dels var det problem med att skörda plantagen, men även transportproblem ställde till det. Därpå har det varit sociala oroligheter som åter blossat upp.