I nordvästra Tyskland på gränsen mot Nederländerna ligger ett område, Ostfriesland, med en stark tekultur. Holländarna var först med att importera te till Europa, och här på tyska sidan gränsen tog tedrickandet sådan fart, att kungen ville förhindra pengautflödet genom att förbjuda invånarna att dricka te. Det gick förstås inte, och än i denna dag dricks här kopiösa mängder te. Enligt Guinnes rekordbok, är det här det område där man dricker mest te i hela världen. Men hur dricker man sitt te? Här berättar vi om Ostfriesiska tecermonien.
Grundrecept
Brygg först ditt te, svart och starkt. Till Ostfriesiskt te väljer man en kraftig sort, ofta baserat på te från indiska Assam. Ett speciellt passande te hos oss är Morning Kick. Förvärm kannan och lägg i 1-2 teskedar teblad per kopp. Har du ingen tevärmare, gör så här: Häll på hälften av vattnet. När det bryggt ett par minuter, tillsätt resten av vattnet som hållits hett, och låt brygga någon minut till.
Kandisocker, som kallas "kluntje" hör till. Lägg en rejäl bit i koppen. Kopparna är inte så stora, det fungerar bra med kaffekoppar.
"Givetvis" använder man en sockertång, så att man inte skadar det dyrbara porslinet. (Vi köpte vårt på Tradera för 75 kronor.... det vill man ju inte repa i onödan.)
Dags att hälla i teet. Man häller bredvid sockret. Annars smälter det, och teet blir för sött för tidigt.
Teet kan få svalna en minut i koppen innan nästa steg. Är det många gäster sköter det sig förstås själv.
Så, då var det dags för grädden! Minst 30% fett ska det vara enligt traditionen. Riktiga traditionalister gör på ett speciellt sätt: Först värmer man gräddskeden kort i teet. På så vis glider grädden av lite enklare i nästa steg. Så tar man lite grädde i skeden, och häller försiktigt efter kanten av koppen. Helst ska man göra det moturs - det symboliserar att man stoppar tiden. Lite pill, men det kan det vara värt!
När grädden når botten, vänder den uppåt och det bildast ett litet "temoln" i koppen, så vackert.
Fick man ingen sked att röra om med? Nej, det ska man inte göra, för då förstör man upplevelsen, som kommer i tre steg: Först den milda grädden. Sedan det sträva och lite bittra teet, och sist det söta från kandisen. Ahhh!
Om man inte vill verka oförskämd, så dricker man som gäst åtminstone tre koppar på samma sätt. Har kandisen inte försvunnit får man ny, annars kan den hålla för några koppar.
Skeden lägger man i koppen när man är klar; det betyder tack så mycket, nu har jag fått tillräckligt.
Jag kan rekommendera ett besök på något av temuséerna i Ostfriesland; det finns bland annat ett i Leer och ett i Norden. Här finns massor med spännande information om te i allmänhet, och ostfriesisk tekultur i synnerhet.
Här finns även en liten bok av Hanne Klöver, "Tee in Ostfriesland".