Pu'er i kaka måste brytas i mindre bitar när man brygger sitt te.

Pu'er eller lagrat te

Förr eller senare måste du som teintresserad prova pu'er, det bara är så.... Om du har hört talas om det innan eller inte, spelar inte så stor roll, men det är en egen värld av smaker. De flesta sorter är rena, men det finns faktiskt en del smaksatta pu'er-teer. 

Pu'er är egentligen namnet på en stad och ett län i Yunnan-provinsen i södra Kina. Här har man en lång te-tradition, och härifrån kommer processen för att lagra te. Många tesorter försöker man dricka ganska snart efter skörden, men pu'er liknar inget annat te. Det finns två huvudtyder av pu'er, sheng som även kallas "raw", "rå" eller grön pu'er. Den har långsamt fått mogna fram, och är det av bra kvalitet, blir det bättre med tiden. Den andra sorten shou, "cooked" eller mörk pu'er har genomgått en snabbara mogningsprocess, och påminner en del om svart te.

Det som kan vara bra att ha i minnet, är att raw/grön pu'er inte ska bryggas i för hett vatten, då det annars kan bli bittert.

Blad eller kaka?

Pu'er kan komma både som lösblad, men nog så ofta som kaka. Några exempel på kakor hittar du här ovan. Lösblad är enkelt att dosera, men det kan vara lite knepigare med kaka. Har du en noggrann våg, kan det förstås vara till hjälp. Annars är det bara att prova sig fram.

Om du tänker brygga från en kaka, måste du bryta loss stycken från den först. Lägg pu'er-kakan på ett plant underlag. Veckla ut omslagspapperet, så kan det fånga upp små blad som lossnar. Det finns även brickor speciellt för ändamålet. Använd en pu'er-kniv eller en syl, och bänd loss bitar från kakan. Man ska inte såga eller fila loss tebladen, utan de ska vara så hela som möjligt.

Det finns många traditioner, men inte något "rätt" sätt att brygga på. Prova dig fram till vad du gillar, men här kommer några tips som utgångspunkt.

Västerländsk bryggning

Man kan brygga pu'er på samma sätt som man i Europa brygger svart te:

  • Lägg 1 tsk teblad / kopp plus en sked "för kannan" i en tekanna
  • Tillsätt hett vatten, runt 85°C för grönt, och 100°C för mörkt.
  • Låt dra 2-3 minuter
  • Sila av och njut

Du kan även prova att brygga en omgång till på samma blad. Beroende på dosering och exakt temperatur, kan det bli mer eller mindre lyckat.

Gong-fu bryggning

I kinesisk tradition brygger man gärna enligt gong-fu metoden. I grunden handlar det om att dosera kraftigare, brygga kort tid, men därför många bryggningar på samma blad. Man använder gärna pyttesmå kannor, eller små koppar med lock, s.k. gaiwan för bryggningen. Sedan serverar man i koppar som är så små att de skulle kunna passa i en dockservis.

En lagom gaiwan rymmer kanske 1- 1½ deciliter. Vi pratar litet!

Så här går det till:

  1. Förvärm kanna/gaiwan och koppar med hett vatten
  2. Lägg 3-4 tsk teblad, dvs 6-8 gram / 1 dl i kannan eller gaiwan.
  3. Tillsätt vatten, 85-100 °C beroende på sort, och låt dra 5-10 sekunder
  4. Häll bort första bryggningen
  5. Fyll på mer vatten, men låt det dra cirka ½ minut
  6. Töm gaiwan eller kanna i de små kopparna
  7. Smutta på teet
  8. Gå tillbaka till punkt 4, men var beredd att justera tiden något

Man fortsätter så länge tebladen ger smak. Ofta kan det handla om 5-10 bryggningar eller mer. Då byter man ut bladen, och börjar om igen.

Det kan se lite snålt ut med koppar som rymmer någon matsked. Men efter 10, 20 eller 50 koppar blir man nöjd ändå....