Mint-blad i te

Visst är det härligt med favoriter! Det kan vara filmer, böcker, maträtter och givetvis te. Man vet vad man får, liksom. Vi får ganska ofta frågor som rör det här, och ibland när favoriten inte längre levererar. Det kan vara en kund som har köpt ett te som de tycker så mycket om, men nu helt plötsligt smakar det annorlunda. Vad är det som har hänt?

 

Utmatningen

Det finns faktiskt något som heter "tefabrik" som ligger på teplantagen, eller i nära anslutning. Med det menare man de anläggningar som tar hand om tebladen efter plockningen. Beroende på vilket te som ska tillverkas, är det en process med ett visst antal steg som tebladen genomgår, luftning /"vissning", rullning, eventuellt oxidation, forming, torkning, för att nämna några. Genom att anpassa tider, temperaturer och annat kan man kompensera lite grand för att bladen är lite olika från dag till dag och år till år. Men hur man än gör, beror smaken väldigt mycket på själva odlingen. Alltså allt från jordmån, klimat, till hur senaste månadernas nederbörd, temperatur, soltimmar och mycket mer har varit. För lite regn, och bladen utvecklas inte. För mycket och smaken blir vattnig.

Vi minns speciellt för några år sedan, då vi skulle köpa en lite större leverans av te från indiska Assam. Vi hade fått tre prover från samma plantage så vi kunde bestämma exakt vilken smak vi ville ha. Det var samma del av plantaget, samma år, men skördat med någon veckas mellanrum. Smakerna var helt olika! Någon var lite tjockare i smaken, någon lite fruktigare, men alla tre hade helt olika karaktärer.

 

Ett välkänt problem

Det är är förstås inget unikt för tebranschen. Du har väl kanske också varit med om att köpa frukt på snabbköpet, som smakar väldigt bra. Nästa vecka ser "samma" frukt helt annorlunda ut och smakar inget vidare. Inte för att den skulle vara gammal, utan för att det är en ny leverans med andra förutsättningar. Eller om du själv odlar grönsaker och bär; jordgubbarna kan smaka olika från vecka till vecka allt, fast de är "lika mogna" och det är samma trädgårdsland.

 

Hur gör de stora?

Men vänta nu! Det finns ju tesorter, kanske tepåsar, från de stora bolagen som smakar precis lika från år till år. Då går det ju att få samma smak trots allt!
Ja, när de stora internationella tebolagen tillverkar sina storsäljare, lämnas inget åt slumpen. De har en enorm produktion, och en väldig massa tesorter i lager. Hemligheten är att de gör ett nytt recept varje dag. Varje dag blandar de sina tesorter och bestämmer hur stor andel av de olika sorterna de ska ha i dagens recept. Jag skämtar inte - även om de bara har en handfull produkter på butikshyllan, kan de använda ett dussin olika tesorter eller mer för att få fram rätt smak på en viss produkt. De blandar och provar, provar och blandar och provar igen tills de kommer fram till ett resultat som smakar exakt som man har bestämt. Då först drar produktionen igång. Så att smaken är lika är ingen tillfällighet.

 

Andra sätt

Speciellt vid småskalig produktion, där temästaren själv wokar och/eller rostar varje omgång med te, går det att kompensera ytterligare i själva processen för att jämna av resultatet. Många plantage gör även så att de kan blanda te från olika plockningar/skördar, eller byta med grannplantaget, för att jämna ut smaken och få ett jämnare resultat.

Även mindre företag blandar olika sorter för att få fram en speciell smakkaraktär. Då kanske man för enkelhets skull har samma recept från gång till gång. Slutresultatet blir inte exakt lika varje gång, men variationen bilr mindre än för varje enskilt te. Samma sak gäller förstås smaksättning, där man smaksätter teet med kryddor eller aromer; det jämnar ut smaken och variationerna blir mindre.

 

Fast det är bara början

Det finns ett berömt grekiskt citat; "Man kan inte kliva ner i samma flod två gånger". Det eftersom vattnet ständigt byts ut, men även människan har förändrats. Vår tolkning är förstås att "Man kan inte dricka samma te två gånger". Här ovan diskuterade vi själva tebladen. Men bryggningen kanske också är annorlunda precis som situationen. Smaken och hela upplevelsen beror på när och var man dricker ett te. Väder och vind, årstiden, livssituationen, eventuellt sällskap - eller brist på detsamma - påverkar hur vi upplever teet. Befinner man sig på en bra plats i livet, kanske teet också smakar bättre. Och vice versa. Man kan se det som en brist. Eller så ser man det som en möjlighet att upptäcka och att lära.