Skip to Content
FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 800:-, ANNARS 59:-
Logga in Or Registrera dig
Te-Centralen
Meny Konto
Alla ekologiska tesorter Svart te - rena Svart te - smaksatt Grönt te - rena Grönt te - smaksatt Rooibos ekologisk
Alla svarta teer Darjeeling Assam Ceylon Kina Andra områden Smaksatta
Alla gröna teer Smaksatt grönt te Grönt te från Kina Grönt te från Japan Grönt te från Korea Andra områden Matcha Jasmin-te
Oolong te
Vitt te Pu'er Gult te
Chai
Rooibos
Ört
Vinter Fruktiga Bäriga teer Blommiga Kryddiga Söta Earl Grey
Alla tillbehör Tekannor Tekoppar Te-silar
Blogg
Logga in Registrera dig

#1Sveriges äldsta webbutik för te

Vagn shopping-cart
  1. Hem
  2. / Te-akademien – Lär dig allt om te
  3. / Månadsarkiv: Juni 2024
  1. En tidslinje

    2024-06-20

    Teets historia - en tidslinje

    Här har vi valt ut några av milstolparna i teets fantastiska historia....

    Läs mer
  2. Lösvikt eller påste?

    2024-06-19

    Hur kommer det sig att det är så vanligt med tepåsar? Är det verkligen dammet som man sopar ihop när man gör riktigt te? Varför är det alltid samma sorter som finns som pås-te?

     

    Tepåsen uppfinns och återupptäcks

    År 1901 uppfanns den första tepåsen, eller tebladshållaren, som de båda uppfinnarna kallade den. Roberta C. Lawson och Mary McLaren från Milwaukee, Wisconsin hade identifierat ett viktigt problem som uppstår när man brygger te.  Man vill nämligen kunna avbryta bryggningen, utan att teet drar för länge. Deras design påminner starkt om moderna tiders tepåsar. Bladen innesluts av en väv som är tät nog för att hålla kvar bladen,  men gles nog för att släppa igenom vattnet. Någon riktig succe blev det aldrig, och patentet föll i glömska.

    När tegrossisten

    Läs mer
  3. Skillnaden mellan svart, grönt, oolong, ...

    2024-06-18

    Det finns ofantligt många tesorter, så det kan vara svårt att få en överblick. Traditionellt räknar man med 6 olika sorters te, som alla kommer från tebusken camellia sinensis:

    • svart te

    • grönt te

    • vitt te

    • oolong

    • pu'er

    • gult te

    Oxidationen - en kemisk process

    När man odlar ett te, har man redan på förhand bestämt vilken sort man ska producera, och man väljer plantor som ger bäst smak, bäst skörd, motståndskraft mot sjukdommar m.m. Men det är ändå inte valet av planta som avgör vilken sort det blir, utan det är processen efteråt. Det viktigaste steget är oxidationen. Så här: Om du skär ett äpple i två bitar, mörknar snittytorna ganska snabbt och blir bruna. Det är en oxidation, dvs en reaktion med luftens syre. Om man istället hettar upp snittytorna genom att doppa äpplet i kokande vatten, mörknar

    Läs mer
Nya Inlägg
Några bladkvaliteter
Alla dessa FTGFOP - vad betyder det?
2024-07-09
En tidslinje
En tidslinje
2024-06-20
Lösvikt eller påste?
Lösvikt eller påste?
2024-06-19
Skillnaden mellan svart, grönt, oolong, ...
Skillnaden mellan svart, grönt, oolong, ...
2024-06-18
Arkiv
Juli 2024
Juni 2024

Logo

Biblioteksgatan 13
SE-831 31 Östersund
SWEDEN.
Butikens Öppettider:
Må-Fr: 10-18, Lö:10-15.

+46 63 123688
hej@tecentralen.se

Snabba länkar

  • Mitt konto
  • Min bonus

Te-Centralen

  • Om Te-Centralen
  • Kontakta oss
  • Villkor och fraktinfo
  • Integritet/GDPR
  • Vanliga frågor

Språk

Nyhetsbrev

Jag accepterar Te-Centralens villkor.

This form is protected by reCAPTCHA - the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

We accept several payment methods such as Swish, card or PayPal You can also pay with Klarna, AmEx or direct bank transfer