#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
Här har vi valt ut några av milstolparna i teets fantastiska historia....
Hur kommer det sig att det är så vanligt med tepåsar? Är det verkligen dammet som man sopar ihop när man gör riktigt te? Varför är det alltid samma sorter som finns som pås-te?
År 1901 uppfanns den första tepåsen, eller tebladshållaren, som de båda uppfinnarna kallade den. Roberta C. Lawson och Mary McLaren från Milwaukee, Wisconsin hade identifierat ett viktigt problem som uppstår när man brygger te. Man vill nämligen kunna avbryta bryggningen, utan att teet drar för länge. Deras design påminner starkt om moderna tiders tepåsar. Bladen innesluts av en väv som är tät nog för att hålla kvar bladen, men gles nog för att släppa igenom vattnet. Någon riktig succe blev det aldrig, och patentet föll i glömska.
När tegrossisten
Det finns ofantligt många tesorter, så det kan vara svårt att få en överblick. Traditionellt räknar man med 6 olika sorters te, som alla kommer från tebusken camellia sinensis:
svart te
grönt te
vitt te
oolong
pu'er
gult te
När man odlar ett te, har man redan på förhand bestämt vilken sort man ska producera, och man väljer plantor som ger bäst smak, bäst skörd, motståndskraft mot sjukdommar m.m. Men det är ändå inte valet av planta som avgör vilken sort det blir, utan det är processen efteråt. Det viktigaste steget är oxidationen. Så här: Om du skär ett äpple i två bitar, mörknar snittytorna ganska snabbt och blir bruna. Det är en oxidation, dvs en reaktion med luftens syre. Om man istället hettar upp snittytorna genom att doppa äpplet i kokande vatten, mörknar