Gör ditt eget chai

Så enkelt gör du ditt eget chai!

I Indien dricker man gärna masala chai som betyder "kryddat te". Det serveras ofta i kullad, enkla koppar av oglacerat lergods. Några modernare kullad ser du i bilden ovan. Som du kanske vet, betyder chai helt enkelt te, men här i väst har det fått betydelsen kryddat te... Vi säljer förstås ett antal olika sorters chai, men det är enkelt att göra själv om du vill. Här är ett enkelt recept för två rejäla koppar:

Du behöver:

  •  En kanelstång
  • ½ tsk kardemummakärnor
  • Två cm färsk ingefära
  • 8 kryddnejlikor
  • 4 svartpepparkorn
  • 6 gram te (ungefär en matsked, om det är finkornigt, annars mer)
  • 4 dl mjölk/havremjölk eller annat du brukar använda.

Gör så här:

  1. Krossa kanelstången, skiva ingefäran tunnt, och mal kryddorna grovt
  2. Rosta alla kryddorna på medelvärme i kastrull ett par minuter, tills det börjar dofta.
  3. Häll på 2 dl vatten och sjud kryddorna i 5 minuter. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt.
  4. Ta av värmen och tillsätt tebladen. Låt dra minst 3 minuter.
  5. Tillsätt mjölken, och värm försiktigt tills det börjar ryka något.
  6. Sila av direkt i koppar och njut!

Eventuellt kan man söta något med hongung eller råsocker.
Det går förstås bra att byta ut eller komplettera med andra kryddor. Populära kryddor är stjärnanis, fänkål, chili eller muskotnöt.

Det är viktigt att mjölken inte blir för varm (under 68°C ungefär), för annars blir det skinn på den, och den smakar inget vidare.

 

 

Vilken tesort ska man välja till chai?

Det man ska tänka på när man väljer ett te som bas till chai-te, är att det ska klara av att balansera kryddorna. Ju kraftigare krydd-blandning, desto kraftigare te. Därför använder man ofta svarta tesorter av broken-typ, CTC eller fannings. Det är alla sorter där bladen krossats för att ge en kraftigare smak.