Amanda testar salt i te

Kan man använda salt i te?

Ibland dyker det upp mat- och dryckestrender som väcker uppståndelse och får oss att höja på ögonbrynen. En sådan trend som har fått en del uppmärksamhet på sistone är att använda salt i te. En amerikansk forskare vid namn Michelle Francl föreslår att detta lilla tillskott kan förhöja smaken av vår favoritdryck. Men är det verkligen något vi alla borde testa? Låt oss ta en närmare titt.

 

En galen idé?

I en artikel publicerad på BBC News diskuterar Michelle Francl fördelarna med att tillsätta en nypa salt i sitt te. Hon menar att salt inte bara förstärker smaken, utan kan också reducera den beska eftersmaken hos vissa typer av te. Det kan låta konstigt vid första anblicken, men Francl är inte vilken forskare som helst - hon är professor i kemi vid Bryn Mawr College i Pennsylvania och har ägnat sig åt att utforska smakens vetenskap i över 30 år. Men det är faktiskt inte någon helt ny upptäckt. Professor Francl berättar om ett kinesiskt dokument från 700-talet, där det beskrivs att man ska lägga i lite salt i sitt te. Faktum är, att under Tang-dynastin var te en ingrediens bland flera, om man stuvade tebladen med lök, salt och annat. I vissa områden, som Tibet, är det självklart att använda salt i te, och helst yaksmör. Och även här i Skandinavien har vår urbefolkning samerna använt salt på motsvarande sätt i sitt kaffe. Det är förstås inte salt istället för socker. Där handlar det om att få ut mera smak, då smältvatten eller vatten från fjällbäckar ofta har mycket små mängder mineraler/spårämnen, och det blir helt enkelt mera smakrikt men en pytteliten nypa salt.

 

Te och smaklökar

För att förstå på vilket vis salt kan förbättra smaken av te måste vi förstå hur smaklökar fungerar. Våra smaklökar är känsliga för olika smaker som sötma, surhet, saltighet, beska och umami. När vi tillsätter salt till mat eller dryck blockeras receptorerna för beska till viss del, vilket låter de andra smakerna komma fram mera. Ungefär.

 

Att testa själv - hur gör man?

Vi provade förstås att brygga ett relativt bittert te, och se om man kan påverka smaken. En enkel sak är att brygga ett grönt te på för hög temperatur, då blir det snabbt bittert. Amanda tycker verkligen att det gjorde skillnad på ett intressant sätt. Jodå, det bittra dämpades något, och smaken blev lite rundare.

Om du är nyfiken på att testa salt i ditt te kan det vara värt att göra ett försök. Brygg ditt de som vanligt, och rör i lite, lite salt. Ett tips är att börja med en minimal mängd salt och gradvis öka. Det ska vara så pass lite att du inte känner det, dvs teet ska inte smaka salt. Smakar det salt har du använt för mycket. Använd gärna ett kryddmått, och strö försiktigt, så vet du till nästa gång vilken mängd som är den rätta.

 

Avslutningsvis

Lite spännande är det med alla olika vanor och traditioner kring te. En del fastnar man för och fortsätter med, annat ger kanske lite perspektiv och erfarenhet. Vad salt i te blir, får vi väl se.