#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
Pu'er är te som lagrats under en tid för att smaken ska få mogna fram. Den ursprungliga processen kräver år av lagring för att tebladen ska få den rätta smaken. På 70-talet kom en ny process för att snabba på mognadsprocessen. Sedan dess talar man om "rå" pu'er och "kokt" pu'er. Båda varianterna finns både som lösbladste och pressade till kakor. Smaken är fyllig, ofta med ett jordigt inslag.
Förr eller senare stöter man på pu'er-te (普洱茶), men vad är det egentligen, var kommer det ifrån? Det kollar vi närmre på här!
Pu'er är egentligen en plats (stad och län) i kinesiska provinsen Yunnan. Härifrån kommer en klass av tesorter som blir allt populärare, och man kallar alltså även teet för pu'er, eller pu-ehr som man tidigare skrev det.
För att komplicera det hela, så bör vi nämna att det finns många olika sorter pu'er, och olika sätt att dela upp dem. Till att börja med talar man om ljusa och mörka sorter. Pu'er finns pressat till kakor, men även som lösblad.
Som sagt finns det två huvudtyper, så vi börjar med den ljusare. På kinesiska kallas den för sheng, dvs "rå" eller grön pu'er. Det här är den ursprungliga typen, med en tradition som går tusentals år tillbaka!
Torkning
När vädret tillåter sprids bladen ut för att torka i solen under ett dygn. Värmen sägs förstöra enzymet polyfenoloxidas, som gör att teet inte oxiderar så lätt.
Sortering och lagring
Bladen sorteras utifrån storlek och lagras under väntan på nästa steg i processen. Den sker ofta på en annan plats.
Ångning och formning
Bladen ångas för att mjukas upp. Därefter pressas bladen i formar. Vanligast är runda kakor, men även andra former finns. Därefter torkas kakorna och lagras under flera år. En långsam fermentering sker, som gör att de gröna bladen långsamt mörknar.
Mörk pu'er kallas på kinesiska för shu, dvs "tillagad", och är en yngre process. Det sägs att den ursprungligen kom till för att efterlikna gamla pu'er-kakor. Så blir det nu inte riktigt, utan den får sin egen smak.
Forcerad fermentering
Efter den första torkningen sprids bladen ut i ett tjock lager och fuktas med vatten. Bladen täcks med en duk och temperaturen stiger till cirka 60°C, varvid mikroorganismer börjar jäsa bladen. Det får pågå 1½ till 3 månader för de mörkaste sorterna.