
Nu har vi fått in årets första skörd från Darjeeling – det vi i tevärlden kallar First Flush. I år har vi fått in två sorter: Singell First Flush 2025 och Orange Valley 2025. Men innan vi går in på årets skörd – vad är egentligen Darjeeling First Flush, och varför pratar så många teälskare om det varje vår?
Vad är Darjeeling?
Darjeeling är ett distrikt uppe i nordöstra Indien, på gränsen mot Nepal och i utkanten av Himalaya. Här växer teplantorna på höga höjder, ofta över 1500 meter över havet. Klimatet – med sval luft, dimma och regn – ger förutsättningar för ett unikt och lätt, aromatiskt te som brukar kallas "teernas champagne", dels för färgen och exklusiviteten, och även för den väldigt speciella smaken. Men det är inte bara platsen som gör Darjeeling speciellt. Även tidpunkten för skörden spelar stor roll.
First Flush – årets första blad
"First Flush" betyder helt enkelt att det är årets första skörd, plockad när teplantorna vaknar efter vintervilan. Det sker oftast mellan slutet av februari och början av april, och ger ett ljust, friskt och blommigt te med stor personlighet. Processen har anpassats för att locka fram den karaktäristiska blommigheten, och det är tydliga gröna inslag. De här bladen är späda och innehåller mycket smak – trots att de oftast brygger till en väldigt ljus kopp.
Klimatet 2025 – en utmaning för Darjeeling
Årets te-säsong i Darjeeling har varit ovanligt tuff. Klimatförändringarna har gjort att glaciärerna allt mer smälter bort, vilket torkar ut vattendragen. Årets väder har spelat odlarna många spratt – först med torka, sedan plötsliga hagelstormar. Det gjorde att skörden blev mindre än vanligt, enligt Tea Board of India runt 5 600 ton, mot 10 000 ton som det ofta varit tidigare.
Men där förhållandena varit rätt, har resultatet blivit bra. Teer från högt belägna trädgårdar – som Singell och Orange Valley – har lyckats bevara den där karaktäristiska fräschören och elegansen som kännetecknar en riktigt bra First Flush.
Årets teer hos oss: Singell FF 2025 & Orange Valley 2025
Singell First Flush 2025
En klassisk Darjeeling från en av de äldsta trädgårdarna i regionen. Årets skörd har en robust, blommig doft. Fylligt, krämigt och något sött, och inte speciellt bittert.
Orange Valley 2025
Odlad i lägre delar av Darjeeling men fortfarande på hög höjd. Det är fräscht, örtigt och blommigt med inslag av citron. Även gott när det fått kallna!
Hur brygger man en First Flush?
First Flush-teer är känsliga – lite som färska örter – och smakar bäst när man behandlar dem varsamt. Här är några enkla bryggtips:
Vattentemperatur: 85°C
Tid: 2 minuter
Mängd: ca 3 gram per kopp (ungefär 1½ tesked teblad)
Prova gärna flera bryggningar på samma blad – det är vanligt att smaken utvecklas över tid.
Andra skörden 2025
När vi besökte Darjeeling för några år sedan, berättade plantageägaren om hur det var förr när de väntade på monsunen, dvs regnet i början av juni. Det gäller alltså timmar för att utnyttja säsongen maximalt. Eftersom det tvärt avbryter plockningen hade man en person stationerad på en kulle, som kunde hålla utkik och se när monsunen var på väg. När monsunen kommer öser regnet ner, och åskan skakar fälten. Darjeeling betyder ungefär "blixt-platsen", och det gör skäl för sitt namn. När vi var där var det ett fruktansvärt oväder en natt, så husen skakade. "Jaså?", sa våra värdar morgonen därpå... Tyvärr kom monunregnet i år tidigare än vanligt, redan 29:e juni. Det gör att andra skörden (second flush) också blir mindre än vanligt.
För dig som är nyfiken
Om du aldrig provat Darjeeling First Flush förut, är årets skörd en bra start. Trots utmaningarna i odlingen har vissa teer blivit små mästerverk.
Välkommen in i butiken eller kika in i webbshopen för att upptäcka vårens stora smakupplevelse!