Te i kylen? Amanda tycker att vissa tesorter kan vara i kylskåp. Men förpackningen måste vara tät?

Ska man, eller ska man inte förvara te i kylskåp? En del säger nej, andra lagrar grönt te i frysen....

Teets "fiender" är fukt, ljus och värme. Så när man förvarar te, vill man ha låg temperatur, men ännu viktigare är att undvika fukt. Ska man lagra te i kyl eller frys, måste man alltså ha en helt tät förpackning. Vår matcha (Dento, Zenmi) som kommer i en helt tät metallburk klarar det förstås galant. Även svetsade aluminiumpåsar fungerar i de flesta fall. Så det är framför allt innan man öppnat den täta förpackningen som kyl är aktuellt. Om det går att försluta den helt tätt igen, så kan det fungera, men då gäller det ju att luften inte får vara för fuktig i rummet, och att man så långt det är möjligt kan få bort luften ur förpackningen (t.ex. aluminiumpåsar som man pressar ur luften först). Att lägga en skapligt tät påse i en burk, kan vara ett sätt att hålla fukten (och kylskåpsdofter!) borta.

Kondensen handlar mycket om temperaturskillnader. Tar man te direkt ur kylen och öppnar förpackningen i ett varmt, fuktigt rum, ökar risken för kondens direkt, så man måste vara snabb.... Därför är det mest aktuellt för långtidsförvaring, annars blir det lätt lite för omständligt, och ökar risken för fukt.

Vi försöker av miljöskäl så långt det är möjligt att undvika aluminium i våra påsar. Men för större förpackningar, eller för tesorter som kostar mycket, kan det vara rätt val. Den sämsta förpackningen är den som inte skyddar produkten, för blir teet dåligt och måste slängas, har man producerat det förgäves.

Vilken tesort vi talar om spelar också roll. Pu'er lagras under flera år för att smaken ska bli bättre, vissa oolong också, och då blir diskussionen helt annorlunda. (De lagras för övrigt i rumstemperatur.) Generellt är grönt te känsligare för fukt än svart te, och tappar även smaken snabbare vid längre förvaring. Till slut är det är alltså du som avgör om ditt te fortfarande är njutbart. Du får helt enkelt testa hur det fungerar, det är ju olika vilken luftfuktighet man har, och den varierar förstås även under året. På vintern är luften torrare, och då kan det fungera bättre. Kanske kan ett svalt skafferi vara en lämplig kompromiss. Det går i alla fall att undvika att ha sitt te i en genomskinlig glasburk i kryddhyllan, i värmen ovanför pasta-kastrullen...