Oolong – smakrikt te för många olika tillfällen

Oolong är delvis oxiderat te, som smakmässigt ligger någonstans mellan grönt och svart te - det är en egen värld som väntar på att du ska upptäcka den. Oolong görs av lite större blad, och man talar om ljusa och mörka oolong beroende på oxidationsgraden. Eftersom oolong ofta har komplexa smaker, är de roliga teer att prova i kombination med olika maträtter eller desserter. De ljusare sorterna är hårt rullade och doftar ofta blommigt, medan mörkare oolong-teerna har ännu mer komplex smak som passar bra till både kraftigare mat, ost eller kanske choklad.

De flesta Oolong - ibland skrivet som wulong - kommer från Fujian i sydöstra Kina, eller Taiwan ("Formosa oolong").

Frakt 59:-. Du har <em style='color:#000000'><span class="price">800,00 kr</span></em> kvar till fri frakt! Vi packar och skickar alla vardagar.
Visa som Rutnät Lista

22 Varor

Sortera
Per sida
TeaScovery - Oolong
379,00 kr
Visa som Rutnät Lista

22 Varor

Sortera
Per sida

Några vanliga frågor om oolong

Oolong blir allt populärare i vårt avlånga land. Även om intresset ökar nu är det inget nytt, utan en gammal tradition som har sitt ursprung i Kina. Många tefantaster landar i att oolong är den optimala upplevelsen.

Vad är oolong-te?

Oolong kommer också från tebusken, precis som grönt te och svart te. Lite förenklat kan man säga att grönt te är ooxiderat, medan svart te har fått oxidera fullt ut. (Oxidationsprocessen är det som gör att ett äpple blir brunt när man skär i det, en reaktion med luftens syre.) Oolong placerar sig i området däremellan, och är alltså delvis oxiderat. Oxidationsgraden för ljusare oolong kan ligga någonstans runt 10-15% medan mörkare oolong kan vara oxiderade till runt 70%.

Vad är Formosa Oolong?

Formosa är det gamla namnet för Taiwan, och fortfarande brukar man kalla oolong från Taiwan för Formosa Oolong. Då man tillverkar många olika sorters oolong, betyder det inte (längre) någon viss smak.

Hur tillverkas oolong?

Det finns inte en enda standardiserad process för att tillverka oolong, så det finns en mängd olika traditioner hur man ska göra, men en del saker är förstås gemensamma. Här är en liten översikt över de olika stegen i äldre traditionell tillverkning på Taiwan:

  • Plockning - ofta lite senare på sässongen, och man plockar lite störra blad från tebusken
  • Luftning - bladen torkas lätt och mjuknar. Traditionellt spred man ut bladen i grunda bambukorgar som lämnades i solen mellan 20 minuter och en timme.
  • Agiterad oxidation - bladen får oxidera under omrörning och med ett visst mekaniskt tryck. Det tar en och en halv till två timmar tills bladen har rätt färg och doft.
  • Fixering - bladen hettas upp  i wok i cirka 190°C. Det är för att stoppa oxidationen och göra bladen lättare att rulla.
  • Rullning - bladen rullas till bollar, och växtsaft pressas ut. Det är ganska kort process, runt 8-10 minuter.
  • Bakning - tebladen värms i olika omgångar. Första vändan i högre temperatur men kort tid, därefter under längre tid, och torkar samtidigt
  • Avdamning - sämre blad och damm som bildas av krossade blad sorteras ut
  • Rostning - andra gången hettas bladen upp i 80-90°C under 8-10 timmar.

Hur smakar oolong?

Framför allt brukar man säga att oolong har en ganska bred smak. I detalj beror det lite på vilken sorts oolong det är. Ljusare sorter påminner lite om grönt te, och har ofta en blommig doft och smak, medan mörkare tesorter går mera mot svart te. Mörkare oolong brukar har riktigt komplex smak med toner av frukt, honung eller kanske läder, medan de klorofylliga inslagen har försvunnit helt.

Vad är oolong bra för?

Oolong är smakmässigt en mycket intressant måltidsdryck, för det har så bred smak. När det gäller hälsoeffekter påstås alla möjliga saker om oolong, och det är begränsat med forskning. En sak som gäller i stort sett all oolong, är att det innehåller något mindre koffein än grönt och svart te. Det beror på att bladen som används normalt är större än de som används till grönt och svart te. 

Finns någon synonym för oolong?

Det moderna skrivsättet (transkribering från kinesiska 乌龙茶) är numera wulong, men man har ändå behållit det gamla skrivsättet för att det är invant. Namnet betyder "svart drake". Det finns lite olika teorier kring ursprunget. Vissa hävdar att processen uppfanns av någon som hett så, vilket är fullt möjligt. En annan teori är att bladen som virvlar runt i koppen symboliserar svarta drakar. Ett annat ord för oolong är qing cha (青茶) som ordagrant betyder "blågrönt te". En äldre beteckning på oolong är "halvjäst te". Men eftersom det inte är en jäsningsprocess, är "halvoxiderat" en bättre beskrivning.

Hur brygger man oolong?

Antingen brygger du på västerländskt vis, med 2-3 gram te per kopp, vattnet runt 90°C, och låter det dra 3-5 minuter. Eller så brygger du i en pytteliten kanna eller kopp med lock. Det är den traditionella kinesiska bryggningen som kallas gong fu. Då tar man 6-8 gram te per deciliter. Vattnet är fortfarande runt 90­°C, men det får dra bara 30-40 sekunder. Sedan brygger man ytterligare en omgång på samma blad. Och igen och igen. Eventuellt får man öka tiden något efter några bryggningar. Man brygger så länge tebladen ger ifrån sig smak.

Har oolong något med Darjeeling att göra?

Nja, i norra Indien ligger Darjeeling, ett tedistrikt känt för sina svarta teer. Även om Darjeeling är svart te, så har man innan oxidationen torkat det så pass, att det inte oxiderar fullt ut. Så tekniskt sett kanske man kan kalla det oolong.