#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
Svart te är för många den självklara drycken till frukost. Den lite kraftigare, komplexare smaken är lättare att känna när sinnena är lite trubbiga, och så passar det förstås bra med rostat bröd och en klick marmelad. Men svart te är så mycket mer - det finns en enorm bredd av smaker, från kraftigt maltiga assam-teer, till aromatiska keemun och blommiga darjeeling.
Smak och tillverkning
Smaken på rena svarta teer varierar från kraftiga maltiga till lätta blommiga, och beror på en mängd olika faktorer. Dels används både den kinesiska och den indiska varianten av tebusken (camellia sinensis). Vilken höjd över havet teplanorna växer på spelar stor roll, liksom mängden solsken, temperatur, nederbörd och mycket mer. Vid skörden väljer man ytterligare hur smaken ska bli, genom att plocka enbart bladskotten (ovanligt) eller exempelvis bladskott och två blad. Vid maskinplockning är man inte så selektiv, men det går förstås fortare.
Tillverkningsprocessen i tefabriken har också stor inverkan på smaken, där bladen luftas, rullas, oxiderar, siktas och torkas.
När du brygger svart te är det viktigt att vattnet är riktigt hett. För de allra flesta sorter gäller att vattnet i princip ska vara kokande för att man ska få ut maximal smak ur bladen. Ett undantag är darjeeling-teer, som kan tjäna på ett något svalare vatten.
Tidigare sa man ibland att te fick jäsa eller fermentera, men i huvudsak är den en oxidation det handlar om, dvs en reaktion med luftens syre. Rent kemiskt sett, skiljer sig svart te ganska mycket från grönt. Lite förenklat kan man säga att kortare molekyler kombineras ihop till längre, komplexare strukturer.