
Att brygga te är en konst, och få nationer tar det på lika stort allvar som britterna. För att få till den perfekta kannan te krävs omsorg och precision. Här är de viktigaste stegen för att brygga en riktigt god kopp te – på klassiskt brittiskt vis!
1. Förvärm kannan
Ett av de mest underskattade stegen i tebryggning är att förvärma kannan. Häll lite hett vatten i tekannan, snurra runt det och häll sedan ut det. Då undviker du att temperaturen sjunker för snabbt bryggningen, så att smakerna verkligen extraheras på rätt sätt.
2. Använd kokande vatten
Britterna föredrar svart te, som kräver kokande vatten för att utveckla sina fulla smaker. Använd alltid friskt, kallt vatten när du fyller din vattenkokare – det ger bättre syrehalt och bättre smak. Så snart vattnet kokar ska det hällas över teet. Ibland hör man att det inte får bubbla alls för att syret försvinner. Det stämmer att vattnet inte får stå och stormkoka, men så snabbt försvinner inte syret om du bara kokar upp det.
"Bring the pot to the kettle, not the kettle to the pot."
3. Ta kannan till kokaren, inte tvärt om
"Bring the pot to the kettle, not the kettle to the pot." Alltså ta med tekannan till vattenkokaren, istället för att gå tvärs över köket med det heta vattnet till tekannan. Då hinner det inte alls kallna, och dessutom är det mindre risk att vattnet hamnar där det inte ska hamna.
4. Dosera rätt
Vi behöver förstås inte nämna att du måste ha ett bra lösviktste. Men hur doserar man bladen? En klassisk regel är att använda en tesked lösviktste per kopp, plus en extra "för kannan". En rågad tesked är cirka 2 gram, så till en liter brukar man alltså typiskt räkna 12 gram, eller 6 teskedar. Hemligheten är att alltid använda samma mått, i alla fall tills du vet hur du gillar det. Skakar man direkt ur en tepåse, är det svårt att veta hur man ska ändra nästa gång om det t.ex. var för svagt. Det är ändå du som bestämmer vad som smakar bäst, så det kan ta några kannor tills du har hittat perfekt dosering för just det teet och din smak.
5. Låt det dra lagom länge
Dragtiden varierar beroende på tesort och personlig smak. Kolla bryggtipset på förpackningen. Nu dricker britterna mest svart te, men det här ger en liten fingervisning:
Svart te: 3-5 minuter för bästa smak.
Grönt te: 2-3 minuter, och med lägre temperatur, ca 80°C.
Oolong: 1-2 minuter, men cirka 90°C
Vitt te: 2 minuter, cirka 90°C
Om du låter teet dra för länge kan det bli beskt. Använd en tesil för att sila bort bladen när teet är klart. Alla sorter (utom svart) brukar man kunna brygga flera omgångar på samma blad.
6. Servera med stil
En brittisk tradition är att använda en serveringskanna. Man brygger alltså teet i en kanna, och silar sedan över det till en förvärmd serveringskanna. Så drar det inte för länge
Engelsmännen använder i princip alltid mjölk i teet. Det är en smaksak, men tesorterna som kallas "English Breakfast" är normalt lite "kantiga" i smaken, och liksom gjorda för att ha mjölk i. Häll gärna upp mjölken i koppen först innan du tillsätter teet, så blir den första mjölken inte för het och ändrar smak. Citron är också populärt, då det också tar bort en del bitterhet. Men förstås inte samtidigt som mjölk.
Det är några saker att tänka på, men det är egenligen inte så komplicerat att göra en perfekt kanna te på brittiskt vis. Så ta dig tid, brygg med omsorg och njut av en stunds avkoppling med en riktigt god kopp te!