#1Sveriges äldsta webbutik för te
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Genom att skapa ett konto får du dessa fördelar:
Hos Te-Centralen hittar du ett unikt och noggrant utvalt sortiment av tillbehör för dig som älskar te.
Det är liksom starten - hur förvarar man te? Jo, torrt, tätt, svalt och mörkt. Värsta fienden till tebladen är fukt. Så det sämsta är att ställa te i kryddhyllan ovanför en kokande pastagryta.... Måste det vara i kylskåp? Nja, har du en helt tät förpackning är det bra, speciellt för grönt te, men lite svalt räcker långt. Kanske har du ett skafferi mot en yttervägg eller liknande.
Ljus hjälper att bryta ned blad och aromer, så en tät plåtburk är bättre en en genomskinlig glasburk som står framme, även om det är vackert. Ja, ja - en kort tid är väl ok.
Te som kommer i säck från plantagen håller upp till 6 år för svart te, 3 år för grönt. Ju mindre förpackning, desto kortare hållbarhet, och tillsatta aromer har en förmåga att smita snabbare, speciellt flyktiga aromer från citrusfrukt eller liknande.
Använd alltid samma sked/mått när du tar teblad. Om du vet hur det blev när du tog 5 skedar, vet du nästa gång om du ska ta 4 eller 6. Skakar du direkt ur påsen, är det svårt att veta hur du ska skaka mer eller mindre nästa gång... Våra mått har i regel stort blad och kort skaft. Det är för att de ska gå ner i teburken, och samtidigt ha så pass stort blad att man inte ska behöva ta för många gånger.
När du brygger te gäller det att ha bra vatten. Det hjälps inte - dåligt vatten ger dåligt te.
Nästa sak att tänka på, är att värma vattnet till rätt temperatur. För varmt vatten gör grönt te bittert, medan för svalt inte får fram alla smaker ur svart te. Kolla påsen - typiska temperaturer är 80°C för grönt, och 100°C för svart fast det finns undantag. (Nu säger någon att vattnet inte får koka... Nja det ska inte stormkoka under flera minuter, för då försvinner syret, men koka upp helt kort är ok - så snabbt försvinner inte syret.) Använd tekokare med termostat, eller en termometer för att få rätt temperatur i början. När du sedan är van, kan du höra på ljudet när temperaturen är rätt.
Tebladen (vi antar förstås att du har bra te!) lägger du antingen i en kanna eller en större sil. Vitsen är att bladen ska få röra sig så fritt som möjligt. De expanderar också när de blir våta, så bladen tar mer plats under bryggning är i torrt tillstånd. Vi har fina, praktiska silar för att brygga i kopp. Vissa tesorter (som vissa rena kinesiska) kan även bryggas direkt i ett glas, och behöver ingen sil.
En tekanna är det klassiska tillbehöret här i västvärlden. Brygger du i en kanna, kan du använda en insatssil som du plockar ut efter teet bryggt klart. Eller så silar du på vägen ut; det finns både pipsil att sätta i pipen, och klassiska tesilar att sila igenom. På en del håll brygger man i en kanna, och silar över i en serveringskanna.
Det kan vara en idé att förvärma kannan innan man brygger. Speciellt tunga gjutjärnskannor absorberar mycket av värmen, och sänker temperature för snabbt annars. Å andra sidan svalnar en gjutjärnskanna mycket långsamt.
En sak om tekannor: Speciellt oglaserade tekannor drar åt sig smaken av det te man brygger. Därför ska man brygga samma sort (t.ex. olika assam, eller earl grey) i en oglaserad kanna. Annars kommer alla tesorter att smaka som ett medelvärde av de du bryggt de senaste åren. Ha alltså olika kannor för olika tesorter. Diskar man ur sin tekanna, som man t.ex. gör med en glaskanna, är det förstås inget problem.
Bryggtiden kan vara viktig. Efter ett tag kanske man lär sig, annars kan det vara bra med lite stöd. Timglas används för att de är ljudlösa, och väldigt visuella. De känns också tidlösa, men det kanske är en motsägelse ;)
Te är till för en stunds avkoppling och lugn, oavsett om det är på morgonen eller kvällen. Se till att ha koppar eller muggar som känns sköna att hålla i och vackra att se på. Kanten bör vara tunn, för då smakar det bättre, tycker de flesta.
Olika traditioner kan kräva speciella tillbehör, som bambuvisp för matcha, bombilla och kalebass för mate. Gaiwan (kopp med lock) som speciellt används för att brygga oolong och pu'er. Eller flaskor, muggar och termosar för att kunna dricka te på resa. Man behöver inte ha alla saker, men om det är något man använder ofta, kan det löna sig att ha speciella tillbehör, som gör det enklare och skönare att bereda och dricka sitt te.